Bloggen är ett hjälpmedel som kommer att innehålla dokumentation och undersökningar av våra olika laboratorier. Kattugglans medlemmar: Madeliene Svensson, Madelene Nödtveidt, Sandra Holgersson, Emmy Carlsdotter och Hayat Karshe.
tisdag 7 april 2020
Luftmotstånd
I detta experiment skulle jag undersöka ett pappers luftmotstånd genom att släppa ner det i olika riktningar:
När någonting glider mot luftens partiklar bildas det friktion som kallas luftmotstånd. Luftmotstånd är en typ av kraft som motarbetar ett föremåls rörelse i luften. Luftens molekyler tar upp föremålets rörelseenergi. Det som påverkar luftmotståndet är föremålets form, ytmaterial och hastighet samt luftens densitet. Luftmotstånd kan endast märkas på lätta föremål som exempelvis ett papper för att atomerna i luften har en väldigt svag lyftkraft. När tyngre föremål åker ner genom luften finns det också luftmotstånd, men det märks inte på samma sätt. När ett föremål rör sig med hög hastighet genom luften är luftmotståndet stort, medan ett föremål som glider sakta genom luften har ett litet luftmotstånd.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vilken illustrativ film! När jag läser ditt inlägg så inser jag att det kan vara lätt att blanda ihop några saker gällande luftmotstånd. När du släpper pappret med bredsidan nedåt så faller det långsammare genom luften än när du släpper det med kanten nedåt eftersom det då påverkas av ett stort luftmotstånd. Luftmotståndet uppstår pga av friktion mot molekylerna som finns i luften. Men! Det uppstår större friktion när ett föremål faller snabbt än när det faller långsamt. Jämför när du gnuggar händerna. Det blir varmare när du gnuggar dem snabbt än när du gör det långsamt. (Värmen utvecklas pga friktionen).
SvaraRadera