onsdag 15 april 2020

Uppdatering!


Frågor som ska förklara händelseförloppet från dag ett till dag sjutton.

Vad behöver växten för att leva?
Varför har detta inte tagit slut?
Tror ni burken har blivit tyngre sedan kursstarten?
Dag ett
Kan växten bli hur stor som helst? 

Växter behöver olika element för att kunna leva, speciellt i en sluten burk! Växter behöver koldioxid, solenergi, och vatten för att kunna leva. Solenergi kommer från solens strålar. Koldioxid är en gasform som innehåller bl.a. kolatomer, produceras av mikroorganismer (bakterier) som finns i jorden. Till skillnad från koldioxid så nyproduceras inte vatten, utan de befinner sig i ett eget kretslopp. Vattnet tillkom i burken dels via den fuktiga jorden, men även via växterna. Växternas rötter suger upp vattnet från jorden, som ”cirkulerar” i växten tills den avdunstar, varav vattenångan (mhp av värme av solstrålarna) stiger upp mot burkens insida som medför att vattnet kondenseras. Vattendropparna blir till slut så pass tunga att de faller sedan ned till jorden som tas upp via rötterna, och så fortsätter vattnets kretslopp.                                                                                                                                                                                                                                 
Dag sjutton
Dag sjutton
Med hjälp av växternas klorofyll (bladgrönt), suger de upp vatten, ljusenergi och koldioxid som sedan omvandlas till kemisk energi, dvs kolhydrater, socker (glukos) och syre, som får växterna att växa. Reaktion som har beskrivits kallas även för fotosyntes. 
Växterna tillväxt begränsas förmodligen av glasburkens väggar, dock framkommer det en viss osäkerhet om växterna klarar av att bryta sig igenom locket som består av plastfolie.



Denna process är en cirkulation, då atomerna och molekylerna försvinner inte utan de omvandlas och omfördelas, vilket sker med hjälp utav nedbrytningsprocessen. Med detta i åtanken är burken förmodligen samma i vikt, dvs massa som den var vid dag ett.






1 kommentar:

  1. Vad roligt att se att det har hänt så mycket i ditt ekosystem. Och helt rätt resonerat. Eftersom det inte kommit in några nya atomer i burken så är vikten oförändrad.

    Vad gäller vatten så bildas det faktiskt även nytt vatten i burken! När mikroorganismerna bryter ned jorden så bildas inte bara koldioxid utan även vatten!

    SvaraRadera