tisdag 14 april 2020

Samverkan mellan smak och luktsinne


Samverkan mellan smak och luktsinne
Jag lät min nioåriga son agera som min testperson i ett experiment där han fick smaka på sex olika livsmedel utan att se och hålla för näsa. De livsmedel han fick smaka på var: Potatis, morot, sötpotatis, grönt äpple, gurka och mango. I den ordningen fick han smaka och därefter gissa på vad det var han fick i sin mun. Med vår näsa registreras doften av det vi äter om vi tar bort doften från det vi äter genom att hålla för näsa kan munnen endast registrera fem smaker så som sött, salt, beskt, surt och umami. Min son gissade på att potatisen var en morot, men när moroten kom så var även detta en morot så även sötpotatisen gissade han på morot. På de resterande gissade han rätt. Han blev väldigt förvånad själv över att alla de första smakade ungefär den samma.



1 kommentar:

  1. Vad intressant att alla gissningarna gick till morot! Kan det kanske vara så att morot äter vi ofta rå och därför är vi bekanta med den råa texturen. Medans vi inte lika ofta är potatis rå.

    SvaraRadera